U ovom restoranu čekate 5 godina na mjesto

U restoranu Bistro u podrumu služe se autentični specijaliteti koji se ne mogu naći ni na jednom drugom mjestu, a jedan od popularnijih je sladoled od patlidžana u kornetu od žirova.


Dejmon Barel je vlasnik istoimenog restorana u Njujorku, koji je od ranije poznat i po nazivu Bistro u podrumu.

On je također i kuhar, pomoćnik kuhara, konobar, barmen, baštovan i sve što je potrebno za funkcionisanje jednog restorana osrednje veličine. Sve što je ponuđeno na njegovom meniju dolazi sa 12 jutara njegove zemlje.


Ovaj restoran se nalazi u podrumu vlasnikove kuće i posjeduje 12 stolova. Iako nikada nije imao profesionlanu obuku, Barel je majstor molekularne gastronomije.

Jedan od njegovih specijaliteta, što je vjerovatno razlog zašto svi žele da jedu u ovom restoranu, je sladoled u kornetu od žirova. Ovaj specijalitet potrebno je spremati skoro godinu dana da bi bio spreman za posluživanje.


Žirovi se, nakon ubiranja, potapaju u vodi i tu ostaju nekoliko mjeseci. Nakon što se dobro osuše, Barel ih pretvara u prah od kojeg pravi kornete. U ovim kornetima služi se sladoled od patlidžana.

Iako jedan obrok u prosjeku košta 185 eura, ne uključujući piće i bakšiš, zainteresovani putuju i po tri sata sa Menhetna samo da bi probali nešto drugačije specijalitete od onih na koje su navikli u svakodnevnoj ponudi.


Nije čak ni mali broj onih koji dolaze avionom samo da bi se uvjerili da li tako nešto zaista postoji. Zato nije čudno što je prosječna godišnja zarada ovog restorana 550.000 eura.







food

putovanja

Post A Comment:

0 comments: