Ovaj video otkriva nam na bolno iskren način kako mlade žene vide sebe

Firma Dove kreirala je kampanju pod nazivom Dove Real Beauty u kojoj je suočila majke i kćeri.



"U ogledalu pokrivam ruku kako bi izgledala uže", kaže tinejdžerica svojoj majci.

"Nikad ne bih pogodila da si to učinila u ogledalu", odgovara mama.

Ovo je dio razgovora između majke i kćeri u kratkom filmu iz nove reklamne kampanje firme Dove pod nazivom Selfie, koji je premijerno prikazan ovoga vikenda na filmskom festivalu Sundance kao sedmominutni dokumentarac.

Firma koja se bavi "ljepotom" u ovom videu posmatra djevojke i njihov odnos s majkama, te odnos koji imaju prema sebi, posebice u kontekstu trenda nazvanog selfie, kao i načine na koji mijenjaju i prilagođavaju svoju sliku kako bi kreirale naizgled "prirodan" odraz samih sebe na fotografiji.

Oxford Dictionaries riječ selfie definiše kao fotografiju sebe koju ste snimili sami, obično uz pomoć smartphonea ili web-kamerom, kako biste je na internetu podijelili s ostalima (zasad u hrvatskom jeziku još ne postoji kovanica za ovu riječ).

Djevojke su bile prilično frustrirane dok su pokušavale snimiti selfie kojim bi bile zadovoljne, dok su majke shvatile da ovi problemi njihovih kćeri utiču i na njih.

Firma Dove tvrdi da je istraživanje pokazalo da 62% žena osjeća da su odgovorne za vlastitu definiciju ljepote i da 55% žena vjeruje da društvene mreže igraju veću ulogu u razgovorima o ljepoti nego tradicionalni mediji.







zanimljivosti

Post A Comment:

0 comments: