Kolektivno vjenčanje oko 2.500 parova sekte 'Moon'

Hiljade pripadnika Crkve ujedinjenja, poznate pod imenom sekta 'Moon', okupili su se u Južnoj Koreji na svečanosti kolektivnog vjenčanja.


Oko 2.500 parova, muškaraca odjevenih u crna odijela te žena u dugim bijelim vjenčanicama, okupilo se na svečanosti, drugoj nakon smrti osnivača sekte, svećenika Sun Myung Moona.


Kolektivno vjenčanje vodila je udovica osnivača, 71-godišnja Hak Ja Han.


Među mladencima su državljani Južne Koreje, ali i stranci, među kojima ima i nekoliko 'zapadnjaka'. Nekoliko parova upoznalo se samo par dana ranije.


Kolektivna vjenčanja, od kojih su se neka odvijala na sportskim stadionima te okupljala više desetina hiljada sudionika, tradicionalna su unutar spomenutog vjerskog pokreta.


Sun Myung Moon umro je u septembru 2012. u 92. godini. On je 1997. ujedinio 30.000 parova u Washingtonu, a dvije godine kasnije 21.000 parova ispunilo je olimpijski stadion u Seulu.


Većinu brakova dogovorio je sam Moon koji je propovijedao da romantična ljubav vodi do raskalašenosti, neskladnih parova te bolesnog društva. Također, bio je sklon multikulturalnim brakovima u kojima novi supružnici ponekad nisu govorili isti jezik.







zanimljivosti

Post A Comment:

0 comments: