Sajam ''šašavih izuma'' u Ženevi

U Ženevi je ove nedjelje otvorena 41. Međunarodna izložba izuma, a eksponati se kreću od praktičnih do kranje neobičnih i uključuju cipele s prilagodljivom potpeticom i mašinu koja vam omogućava da neprospavanu noć nadoknadite sa samo 52 minuta sna.



Riječ je o najvećem međunarodnom sajmu te vrste na svijetu sa 752 izlagača iz 45 zemlja, koji će ove godine, kako se očekuje, posjetiti oko 60.000 ljudi.

Od izlagača, četvrtina su samostalni izumitelji, a ostatak čine male kompanije, istraživački instituti i univerziteti.

"Predstavljamo samo nove stvari koje do sada nisu viđene", kaže Žan Lik Vinsen, osnivač i predsjednik sajma.

Cipele s prilagodljivim potpeticama sigurno zavređuju tu kvalifikaciju.



"Ovo je par cipela s potpeticama koje su podijeljene na tri dijela, od kojih svaki može da se otkači - tako da imaju tri visine - koje birate po potrebi. I ukrasi se mogu otkopčati - i postati narukvica", objašnjava izumiteljka Mari Adrijen Gid.

Ona veli da je na izložbu donijela prototip, a da će cipele kasnije biti prilagođene tržištu i ljepše i da će se praviti od više vrsta materijala.

Među izlagačima je i Ugo Soder koji je napravio "Sistem za uranjanje u unutrašnji prostor".

"To je mašina koja vas vještački dovodi u stanje promijenjene svijesti, slično REM fazi sna u kojoj se javljaju snovi. To se dešava gotovo automatski putem slanja psiholoških signala mozgu", navodi Soder i dodaje: "Praktična upotreba je da za 52 minuta možete da se odmorite kao da ste spavali cijelu noć."

Prema njegovim riječima, ovaj aparat bi mogao da ima i druge mogućnosti - na primjer stvaranje lažnih sjećanja koja bi po emotivnom efektu ravna stvarnim sjećanjima.

Na sajmu su izloženi i "rolkersi" koji za razliku od rolera ispod đona nemaju točkove nego gusjenice nalik na tenkovske. "To nisu roleri. Liče na njih, ali u njima se ne vozite, nego hodate", kaže direktor "Rolkersa" Pol Šavan koji je u projekat uložio 10.000 evra, a sada traži investitore.

Posjetioce je naročito privukao elegantno obučeni izumitelj iz Južne Koreje koji je napravio zamjenu za lance za snijeg - napravu pastelne boje, koja se jednim potezom kači za točak i koju je nazvao "Trčeća kornjača".

On kaže da je prvi put na ideju da napravi ovako nešto došao kao profesionalni vojnik dok je gledao regrute kako se muče da namjeste lance zimi a zatim dok je radio kao taksista i morao sam da stavlja lance.

"Uspio sam da napravim prototip iz trećeg pokušaja. Sada tražim fabriku koja će da ih proizvodi," rekao je on.



Glavni cilj izlagača - koji plaćaju do 1.200 švajarskih franaka (900 evra) za učešće u sajmu, ne uključujući iznajmljivanje štanda, jeste da se predstave potencijalnim proizvodjačima i tržištu. Gotovo polovina od navedenih 60.000 posjetilaca su predstavnici industrije i distributeri.

"Tempo plasiranja novih izuma je sve brži a konkurencija je jaka, što navodi kompanije da kupuju izume i spolja a ne da se oslanjanju isključivo na svoja odjeljenja za inovacije, kaže direktor sajma.

Od ranijih izuma koji su imali veći uspjeh mogu se pomenuti savitljivo ukrasno osvjetljenje, pokretne stepenice za invalide, jastuci za vrat na naduvavanje i štipaljke za pričvršćivanje čaše za tanjir na zabavama.









-->

zanimljivosti

Post A Comment:

0 comments: