Dva ovna preživjela 23 dana pod snijegom

Dva ovna u okrugu Antrim u Sjevernoj Irskoj nađena su živa nakon što su pod snijegom proveli 23 dana bez hrane, prenosi BBC.



Ovnovi su se nalazili u jarku pored kamenog zida koji je ograđivao farmu, a kada je snijeg napadao nastao je vazdušni džep zahvaljujući kojem su preživjeli.

Na njih je napadalo skoro dva metra snijega.

Njihov vlasnik Sjem Volas je izjavio da je pravo čudo što su preživjeli duže od tri nedjelje u takvoj hladnoći i bez hrane.

On i njegova porodica su vjerovali da su ovnovi stradali, sve dok ih nije primijetio Volasov komšija dok je šetao sa psom.

Pored njih je našao i tijelo jedne ovce koja se smrzla.



Nakon smrzavanja i gladovanja ovnovi se polako oporavljaju

- Nisam mogao da vjerujem. Bilo je divno vidjeti ih žive. Kada smo ih našli oni nisu bili u najboljem stanju, što je razumljivo. Nismo znali kako da se ophodimo prema njima, jer su gladovali tri nedjelje, a nismo smjeli da ih odjednom mnogo hranimo, zato što to ne bi izdržali. Na kraju smo ih pustili na livadu i priroda je učinila svoje - rekao je Grijem Volas, Semov sin.

Kada je snijeg počeo da se topi, ovnovi su mogli da piju vodu, a kako nisu imali hrane počeli jedan drugom su da jedu vunu.

Farma Sema Volasa je jedna od 790 farmi koje su u snježnoj oluji u martu i aprilu izgubile oko 20.000 ovaca.

- Još uvijek postoje čuda, a ovo je svakako jedno od njih - rekao je Sjem Volas.

Ovnovi su sada sa ostatkom stada i polako se oporavljaju.








zanimljivosti

Post A Comment:

0 comments: