Otkriveno najveće stvorenje koje je ikad hodalo Zemljom

Najveće biće koje je ikad hodalo Zemljom – dinosaur visok 20, dug 40 metara i težak nevjerojatnih 77 tona otkriven je u Argentini, tvrde paleontolozi.


Njegovu gigantsku kost otkrio je još prije par godina jedan lokalni farmer u pustinji blizu mjesta La Flecha u Patagoniji na jugu Argentine.

Revolucija u povijesti života na Zemlji

Nakon jedne kosti grupa naučnika na istom je mjestu pronašla njih još 200, koje pripadaju sedam različitih jedinki ove novootkrivene vrste dinosaura, što znači pravu revoluciju u shvaćanju pradavne povijesti života na Zemlji.

Voditelj istraživačkog tima dr. Diego Polsmatra da je riječ o najvećem dinosauru koji je ikad kročio Zemljom. Iako ova vrsta dinosaura još nema služebnog naziva, naučnici je nazivaju ”gigantima”.

Istraživanje i dalje traje, kako bi pronašli što više dijelova njihovog kostura. Smatraju da ova vrsta pripada porodici sauropoda, odnosno titanosaura, koji su živjeli prije 95 miliona godina.

Vodeće mjesto dosad držao argentinosaur.

Trenutni rekorder po dimenzijama je argentinosaur, za kojeg se smatra da je težio oko 70 tona. ”'Ovo je vrlo važno otkriće jer dosad nismo imali saznanja da su postojali ovako veliki dinosauri”, rekao je Pol iz muzeja Egidio Feruglio (MEF).







zanimljivosti

Post A Comment:

0 comments: