Ovo je najopasniji put na svijetu

Na putu važi pravilo snađi se, a da ne padneš u provaliju. Godišnje na ovim putevima strada oko 300 ljudi koji na ovo mjesto dođu u potrazi za adrenalinom


Put Jungas nalazi se na listi najopasnijih na svijetu i poznatiji je kao “put smrti”, jer na njemu godišnje pogine čak 300 vozača ili biciklista koji se osmjele da prijeđu ovu opasnu rutu.


Put Smrti počinje u najvišem gradu na svijetu – La Pazu u Boliviji koji se nalazi na 3.660 metara nadmorske visine. Magistrala se prvo penje na 4.650 metara, a zatim se strmim liticama spušta na visinu od 1.200 metara.


Spust od preko 3.650 metara je jedan od najduže kontinuiranih na svijetu nakon čega se stiže u područje Jungas u amazonskoj prašumi. Između La Paza i Jungasa avgust prolazi preko planinskog lanca Kordiljera orjental u kolumbijskom dijelu Anda.


Put su izgradili paragvajski zarobljenici 1930. godine u toku Ćako rata, sukoba između Bolivije i Paragvaja.

Veliki dio avgusta uopšte nije asfaltiran, širok je samo 3,5 metara, a zbog mješavine toplih i vlažnih vjetrova iz prašume Amazona staza često postaje blatnjava i gotovo neprohodna. Jedna strana puta je čvrsta stijena, dok je druga ponor koji može biti dubok i 600 metara. Najstrašnije je to što cijelom trasom puta nema zaštitne ograde ili brane.


Za vozače koji se nađu na Jungas putu važe posebna pravila vožnje. Dok se u ostatku Bolivije vozi desnom stranom, ovdje vozači ostaju na lijevoj jer imaju bolji pregled. Sljedeće pravo je da vozila koja se spuštaju nikada nemaju pravo prvenstva i moraju da se pomjere na spoljnu stranu puta da bi propustili kola koja se penju.


Prema procjenama, ovaj opasni put svake godine “ubije” oko 300 ljudi, uključujući i bicikliste koji ovdje dolaze u potrazi za adrenalinom.






Expedição Yungas Road Bolivia 2012





putovanja

Post A Comment:

0 comments: