"The Laxey" najveći vodeni kotač na svijetu



The Laxey kotač ili poznatiji kao "Lady Isabella" je najveći vodenicni kotač na svijetu i nalazi se u selu Laxey na otoku Man.To je mali otok u Irskom moru između Velike Britanije i Irske.


Točak je dizajniran od strane viktorijanskog inženjera Robert Casement, a izgrađen je 1854 godine da bi pumpao vodu.


Najveći vodenicni kotač na svijetu u promjeru ima 22,1 metar širina mu je 1,83 metra dok mu je opseg 64,12 metara to je za sada najveći (preživjeli) radni vodenićni kotač takve vrste u svijetu.Impresivna struktura je postala vremenom turistička atrakcija duga preko 150 godina.


Inače početkom19. stoljeća, selo Laxey je bilo bogato olovom, cinkom i drugih metallima, ali rudarstvo je bilo otežan velikim podzemnim dubokim vodama koje su se akumulirale u rudarskim oknima.Tako je bilo potrebno sredstvo za uklanjanje vode iz rudarskih jama.Parne mašine tada su koristile ugalj a na ostrvu Man ga nije bilo.Jeidni spas je bio u vodi kkoje je bilo u izobilju


Tada je samouki inženjer Robert Casement dobio zadatak. Casement izgrađen sistem kanala koji preusmjeravaju vodu iz potoka na padini, uključujući lokalnu rijeku u cisternu. Odande, cijevi sprovode ovu vodu preko mosta, u kulu koja stoji iznad velikog točka.Tekuća voda potom pada na kotač u korpe, čime težina vode pokreće kotač.


Kotač se okreće lagano,3 obrtaja u minuti.Kotač je u mogučnosti da ispumpa i da podigne vodu sa dubine od 1.500 metara na površinu sa nevjerovatnih 250 litara u minuti.











putovanja

Post A Comment:

0 comments: