Jezero Assal



Jezero Assal je najslanija vodena površina na svijetu, deset puta slanija od oceana i mnogo slanija čak i od Mrtvog mora. Ovo je najniža točka u Africi (155m ispod površine mora) a ljetna temperatura od 57'C stupnjeva čini ga jednim od najvrućih mjesta na kontinentu. Jezero Assal jedno je od najmanje gostoljubivih mjesta na svijetu. Vegetacije skoro da i nema.

Lake Assal shore, Djibouti

Nalazi se u Džibutiji, malenoj državi na obali Adenskoga zaljeva i Crvenog mora, te u jednom kutu Afarskog trokuta, jednog od geološki najnemirnijih područja. Inače, jezero Assal jedno je od najmanje gostoljubljivih mjesta u svijetu. S crnim brdima lave u pozadini, pod vrelim suncem, ovdje rastu tek rijetki tragovi vegetacije.

Nema ptičjeg pjeva, po obali se ne miče ništa. Ovo je krajobraz smrti. No istodobro ovo je krajobraz ljepote. U neposrednoj blizini jezera nalaze se slane ravnice blještavo bijele boje, a bistra pitka voda prelijeva se u modrim i tirkiznim tonovima.

Na površini se pojavljuju i krhke lepeze i listići od soli, koji zahvaljujući mineralima poprimaju sve moguće boje. Uz obalu stoje skulpture koje je jezero samo napravilo: to su groteskne kupusaste tvorevine nataložene soli.

Lake Assal shore, Djibouti




putovanja

zanimljivosti

Post A Comment:

0 comments: