Lijiang - drevni grad koji morate posjetiti



Drevni grad Lijiang, označen kao “Nacionalni grad povijesti i kulture” nalazi se na Unescovoj listi svjetskog naslijeđa od 1997. godine, prelijepi je sjajni dragulj na sjeverozapadnom platou pokrajine Yunnan. Njegova arhitektura je mješavina elemenata nekoliko kultura koje su se spojile tijekom brojnih stoljeća.


Povijest ovog grada duga je više od 800 godina. Podignut je u vrijeme Song dinastije, a nekada je bio jedna od postaja staroga puta čaja. Bio je čuven i po svom drevnom sustavu vodotoka koji i danas funkcionira. U gradu postoji ukupno 354 mosta u nekoliko različitih formi koji povezuju sve djelove grada i formiraju poseban izgled. Zbog toga je Lijiang i dobio ime “Grad mostova”.


Lijiang je grad bez gradskih zidina, jer je porodica koja je vladala gradom od carskog trona dobila nasljedno ime „ Mu”, što na kineskom znači drvo. Ukoliko se „Mu” (drvo) ogradi, na kineskom se dobija znak koji označava nezgode ili teškoće, pa zbog toga Lijiang nikada nije dobio gradske zidine.

Da bi se zaštitili, umjesto zidina sagrađen je neopisiv lavirint krivudavih uličica.

Stari grad Lijianga je izgrađen na padini planine koja se pruža od sjeverozapada do jugoistoka gdje teče duboka rijeka. Sjeverni dio grada je bio trgovačko središte odakle se glavne ulice zrakasto šire do velike ulice “Sifangjie”, koja je dugo bila komercijalno i trgovačko središte sjeverozapadnog dijela provincije Yunnan. Na zapadnoj strani Sifangjie je impozantan trokatni slavoluk , koji je uokružen zapadnim i središnjim rijekama.


Većina kuća su dvokatnice s drvenim okvirima ispunjenim nepečenom opekom u prizemlju i daskama na katovima. Zidovi su izvana ožbukani i prekriveni vapnom ili gipsom, a tu su i često ploče opeka na kutovima. Kuće imaju popločane krovove i vanjski hodnik ili verandu. Posebna pažnja posvećena je uređenju kuće, osobito u lučnim ulazima (kojih ima više oblika), pregradnim rešetkastim zidovima, vanjskim hodnicima, vratima i prozorima, te dvorištima i krovnim gredama. Drveni elementi su ukrašeni keramičkim predmetima, glazbenim instrumentima, cvijećem ili kavezima ptica.


I dok se tijekom dana u ovom pitoresknom drevnom gradu možete cjenjkati u dućanima kupujući zanimljive suvenire i odmarati na nekoj od terasa restorana uz čaj i kavu i pogled na planinske vrhove u daljini, u večernjim satima bez daha će vas ostaviti drevna Naxi glazba i nastup plesnih grupa lokalnih stanovnika.


Drevna Naxi glazba je dragocjena tekovina i spada u grupu najvrjednije klasične orkestarske glazbe u Kini. Ima toliko dugu povijest da je nazivaju živim “glazbenim fosilom”. Riječ “drevna” ima tri značenja – glazba, izvođenje i glazbeni instrumenti. Izvođači su obično u poznim godinama s obzirom da mlađi ljudi rjeđe znaju izvoditi ovu drevnu glazbu.


Nažalost, iz godine u godinu i stari grad Lijiang dijeli sudbinu mnogih drugih starih gradova, depopulacija i turistifikacija.












putovanja

Post A Comment:

0 comments: