U ludosti su Rusima samo Kinezi za petama: Provjerite šta se sve može dogoditi samo u Kini



Prošlog je desetljeća Kina doživjela veliki ekonomski rast, piše Business Insider.

No, tako nešto ne dolazi bez posljedica koje mogu biti tragične, ali i smiješne. U prvu kategoriju spadaju rastuće cijene zemljišta i nekretnina, povišene cijene namirnica, razne zabrane, pravila i zakoni, prednost brzine pred sigurnošću te niski standardi očuvanja okoliša, između ostalog.

Među one smiješne, ili samo čudne, spadaju i neke od sljedećih pojava, situacija i događaja.

1. Neke tvrtke na svojim zgradama postavljaju mreže kako bi spriječili pokušaje samoubojstava svojih zaposlenika. Jedna od takvih je i tvrtka Foxconn.



2. Razna žrtvovanja samog sebe popularan su oblik prosvjedovanja u Kini. Kako bi spriječili samozapaljivanja tijekom prosvjeda 2012. godine na trgu Tiananmen u Pekingu, vlasti su tamo postavile dežurne vatrogasce.

3. U Kini postoji državna rezerva svinjetine koja se pušta u prodaju kad cijene izmaknu kontroli uslijed inflacije. Kina je napokon prestigla SAD i postala najveći svjetski potrošač svinjetine.

4. Pljačkaši grobova kradu i prodaju leševe za "vjenčanje duhova". To je tradicija koja omogućava mladim muškarcima koji su preminuli prije no što su se uspjeli oženiti da ipak stupe u brak, no četvorica muškaraca uspjeli su prodati deset leševa bez pristanka njihovih obitelji te zaradili 39 tisuća dolara.

5. U Kini ne možete na televiziji pjevati državnu himnu ako niste dovoljno "slatki", čak iako je vaša izvedba besprijekorna. Na Olimpijadi u Pekingu, djevojčica Yang Peiyi, prava pjevačica, navodno nije bila dovoljno slatka da se pojavi na televiziji pa je ona pjevala iza kamera dok je usnice pod svjetlima reflektora pomicala mnogo slađa Lin Miaoke. "Publika će shvatiti da je to od državnog interesa", rekao je glazbeni urednik Chen Qigang.



6. Postalo je izuzetno skupo graditi groblja u Kini, stoga vlasti obiteljima daju poticaje da sprovode obave na morskoj pučini. Poticaji ponekad dosežu čak i preko tisuću dolara.

7. Ljudi grade kuće na vrhovima nebodera, pogotovo u velikim gradovima. Ova divlja naselja obično se ruše nakon što vlasti za njih saznaju, no vlasnici nekih od njih upućeni su da sami sruše svojih ruku djelo što ponekad godinama odbijaju boreći se za svoje nekretnine sudskim sporovima.

8. Bračni se parovi razvode kako bi izbjegli plaćanje poreza. Kineska je vlada uvela porez od čak 20 posto na zaradu od prodaje kuća ili stanova, stoga se parovi koji posjeduju više od jednog doma razvode i po jednu nekretninu prepisuju na sebe kako bi ih mogli prodati bez plaćanja poreza državi.

9. Bogataši imaju svoje dvojnike koji se umjesto njih pojavljuju na suđenjima te čak ponekad izvršavaju i njihove zatvorske kazne.



10. Kineski su bogataši nedavno počeli ulagati u uzgoj i trgovinu oraha, a uskoro su se pojavili i vješti prevaranti koji su počeli prodavati "krivotvorene" orahe, ispunjene cementom.

11. Čak 93 Kineza su uhićena zbog širenja glasina o apokalipsi koju je predvidjelo pleme Maja. Jedan je čovjek potrošio čitavu svoju životnu ušteđevinu na gradnju arke u koju bi se sakrio od apokalipse.

12. Yang Jing bavi se pronalaskom savršenih muževa i žena, i to u shopping centrima. Bogati Kinezi troše desetke tisuća dolara na Jingove usluge u nadi da će im on pronaći idealnu suprugu, a njemu je najplodnije tlo za poslovanje, naravno, prenatrpani shopping centar uvijek ispunjen ljudima.

Izvor





zanimljivosti

Post A Comment:

0 comments: