Dogodilo se 31. decembra...

Večeras najveći dio čovječanstva dočekuje Novu godinu. Proslavljanje Nove godine, prema antičkim piscima, potiče od svetkovine rođenja Sunca, a gašenje i paljenje svjetla u ponoć podsjeća na običaj starih Egipćana da u pola noći najave dolazak svjetlosti.





Stari Persijanci Novu godinu su proslavljali darujući jedni drugima jaja, a Rimljani skupocjene poklone. Kao početak Nove godine, 1. januar počeo je da se proslavlja u vrijeme vladavine rimskog državnika Julija Cezara, a kasnije su to prihvatili i hrišćani, podsjeća Radio sarajevo.ba.

Neki narodi, naročito u Aziji i Africi, Novu godinu ne dočekuju na dan prihvaćen u najvećem dijelu sveta.

1781. - Otvorena je prva banka u SAD-u (Bank of North America).

1857. - Kraljica Viktorija proglasila je Otavu za novi glavni grad Kanade.

1879. - Tomas Edison priredio je prvu javnu demonstraciju svog novog pronalaska - električne lampe sa ugljenim vlaknom.

1911. - Marija Kiri, profesor fizike i direktor Instituta za radijum u Parizu, dobila je svoju drugu Nobelovu nagradu, ovoga puta za hemiju. Prvu nagradu dobila je 1903. godine, zajedno sa svojim suprugom Pjerom Kirijem, za fiziku.

1935. - Čarls Darou (Charles Darrow) patentirao je društevnu igru "monopol".

1946. - Grb NR /SR ( Narodna republika / Socijalistička republika ) Bosne i Hercegovine je usvojen 31. decembra 1946. godine zajedno sa zastavom NR kasnije SR Bosne i Hercegovine. Blazon grba: Iza dva ukrštena snopa pšenice, nalazi se kontura naselja, sa dva dimnjaka iz koji se puši dim, ispred zupčanika, sve okruženo vijencem s crvenom trakom. Vijenac se sastoji od jelinih grančica sa desne strane i grančica bukve sa lijeve strane, nadvišen zlatno obrubljenom crvenom petokrakom zvijezdom.

1968. - Sovjetski Savez testirao je TU-144 supersonični avion, nekoliko meseci prije anglo-francuskog "konkorda". TU-144 bio je tako sličan "konkordu" da ga je zapadna štampa prozvala "konkordski".

1971. - Televizija Beograd, na prostoru nekadašnje Jugoslavije, emitovala je televizijski program u boji, iz Studija 3 u Aberdarevoj ulici. Time je počeo sa radom Drugi program Televizije Beograd i pojavila se televizija u boji.

1984. - Radživ Gandi postao je premijer Indije nakon smrti svoje majke Indire Gandi.

1997. - Kompanija Microsoft kupila je Hotmail e-mail servis.





zanimljivosti

Post A Comment:

0 comments: