Ovo su najbizarniji novogodišnji običaji

Od vikinških parada ulicama Edinburga do rumunskih farmera koji vjeruju da njihove životinje razumiju šta im govore – postoji mnogo neobičnih novogodišnjih tradicija.



Neke od najbizarnijih otkrio je sajt Badoo ispitujući svoje posjetioce iz cijelog svijeta.

Na listi se nalazi i irski običaj bacanja hljeba o zidove, kako bi se otjerali zli duhovi i južnoafrička tradicija bacanja starog namještaja kroz prozor u ponoć.

Najbizarniji je onaj koji praktikuju stanovnici malog sela u centralnom Čileu – oni se za doček Nove godine okupljaju na lokalnom groblju kako bi odali počasti svojim umrlim srodnicima.



Običaj je navodno nastao tako što je jedna porodica provalila na groblje posljednje večeri stare godine kako bi bila pored umrlog oca.

Sada se kapije groblja otvaraju u 23 sata pred Novu godinu, a hiljade stanovnika sa svijećama u rukama dolazi da uz muziku dočeka prvi januar.

Tradicija takođe reflektuje rasprostranjeni južnoamerički običaj sjećanja na mrtve – Dan mrtvih, koji se obilježava početkom novembra.

“To nije vrijeme za tugovanje, nego divan način da porodice očuvaju sjećanje na voljene koji su umrli”, objašnjava Mjeri Andrade, autor knjige “Dan mrtvih: Strast života”.

Na drugom mjestu najčudnijih rituala je rumunski koji se praktikuje među poljoprivrednicima i koji uključuje pokušaje da se iz domaćih životinja izmami po neka riječ. Ako uspiju, to je loš znak, a ako ni jedna životinja ne progovori, godina pred njima će biti dobra.

Na trećem mjestu je bacanje namještaja kroz prozor u Hilsborou distriktu u Johanesburgu, što zadaje glavobolje gradskim vlastima, naročito kad običaj praktikuju stanovnici solitera.

U prvih pet je i strašna tradicija iz Sibira koja uključuje bušenje rupe na zaleđenom jezeru Bajkal i ronjenje do dna sa novogodišnjom jelkom u rukama.

Evo liste pet najbizarnijih običaja:

1. Doček Nove godine “u društvu” umrloh srodnika – Talka, Čile

2. Pokušaj da se razumije govor životinja – Rumunija

3. Bacanje starog hljeba o zidove – Irska

4. Bacanje starog namještaja kroz prozore – Johanesburg, Južnoafrička Republika

5. Ronjenje do dna smrznutog Bajkalskog jezera – Sibir, Rusija

Pogledajte i ovo:







zanimljivosti

Post A Comment:

0 comments: