Otvorene Barbie kuće na Floridi i Berlinu

Kuća najpoznatije lutke na svijetu, Barbike, otvorena je prvo na Floridi a potom i u Berlinu.


Za izgradnju jedne takve kuće bilo je potrebno 454 litara roze farbe. Ovo je zapravo zabavni park koji je dobio naziv 'Barbikina kuća snova'.

Vjerovatno su mnoge djevojčice sanjale o tome kako bi izgledala prava i velika Barbie kuća. Sada neke od njih, to zaista mogu i da vide.


Kuća iz snova prostire se na 900 kvadratnih metara. U njoj se nalazi svih 350 lutaka koje su do sada proizvedene, kao i njena porodica, prijatelji i Ken.

Kuća ima spavaću sobu, kupatilo, balkon, veliki garderober, sobu za zabavu, ali i lift. Pored dekorativnih detalja koji su naravno roza boje, u jednoj od prostorija se nalazi i klavir u istoj boji.

'Mattel' i 'EMS Entertainment' kompanije napravile su repliku kuće 'Malibu'. Radovi su trajali godinu dana, a na kuću je potrošeno deset kilograma šljokica i 454 litara roze farbe.


Obilazak kuće traje 90 minuta i za to vrijeme posjetioci mogu da rade razne stvari, između ostalog i da probaju Barbie odjeću.

Istovjetna kuća otvorena je u četvrtak i u Berlinu. Prostire se na 2.500 kvadratnih metara, a ulaz je 15 eura. U kući se mogu probati Barbie haljine, njena kuhinja, boraviti u njenoj dnevnoj sobi.


Zanimljivost je da će kuću morati da obezbjeđuje policija nakon protesta i najava feminističkih grupa da će je napasti, jer je smatraju seksističkom.

Oni koji se protive ovoj ideji kažu da je Barbika simbol potpuno pogrešnog uzora djevojčicama. Jedna od tih grupa nosi naziv 'Okupirajmo Barbikinu kuću iz snova', a okuplja oko 2.000 pristalica.


„Stvarno je tužno i strašno što većina djevojčica koja se igra sa ovom lutkom želi da bude mršava, odnosno anoreksična i čiji će životni cilj biti da čeka svog Kena u automobilu“, kaže lider ove grupe Mihael Košicki.

Američka Kompanija 'Mattel' koja proizvodi Barbie, brani se time da je godinama unazad radila na imidžu lutke, da je pravila i one koji su predsjednički kandidati, hirurzi, čak i onu koja liči na njemačku kancelarku Angelu Merkel.

Oni koji su za ovu ideju kažu da će ova kuća privući veliki broj turista.

Inače, kuća bi trebalo da ide 'na turneju' po Evropi od kraja augusta.










putovanja

Post A Comment:

0 comments: