On ima najveću kolekciju gramofonskih ploča

Zero Freitas iz Brazila ima najveću svjetsku kolekciju gramofonskih ploča. Njegova ideja je i da otvori javnu slušaonicu.


Freitas (62) kupuje svaki LP koji može pronaći. I to radi već godinama. Koliko ima ploča ne zna ni sam tačno, ali misli da ih ima nekoliko miliona.

The New York Times piše da je samo od trgovca u Picburgu kupio zbirku od trimiliona komada. Takođe je kupio kompletnu firmu iz Njujorkaorka, Colony Records, koja je prestala da radi 2012. godine.

U svojoj kolekciji ima i zanimljiva izdanja, kao što su ploče izdate na Kubi. Freitas ih ima gotovo 100.000, što je po procjenama, sve što je ikada na Kubi objavljeno na pločama. Takođe ima kompletnu ostavštinu ploča Boba Hopea.


“Idem na terapiju već 40 godina, ne bih li to sebi mogao da objasnim”, rekao je NYT-u.

U tom ospežnom poslu nije sam. Ima tim “skauta” širom svijeta, a svi imaju samo jedan zadatak: pronaći što više ploča.


Trenutno ima i ekipu od 12 službenika s fakulteta, koji dnevno kategorišu oko 500 ploča. Po procjenama u njegovoj zbirci ima oko 30 odsto duplikata, što još uvijek nije loše s obzirom na opseg kolekcije.

Njegov agent u Njujorku Alan Bastos procjenjuje da će za sređivanje zbirke trebati godine.

"Mislim, negdje oko 20", rekao je.

Zero Freitas voli da dijeli svoje ploče. Njegov krajnji cilj je da svoju kolekciju albuma da javnosti na korišćenje u obliku muzičkog arhiva koji će se zvati Emporium Musical.

Radiće kao biblioteka samo s gramofonima i slušalicama. Biće omogućeno i iznajmljivanje.










zanimljivosti

Post A Comment:

0 comments: