Lovci na oluje

Gotovo nestvarne fotografije oluja, munja i pijavica djela su lovaca na oluje. Pogledajmo s kojim se opasnostima pri tome susreću u priči iz Dubrovnika.


Od olujne bure do olujnog juga. Dubrovnik je kao stvoren za ljubitelje vremenskih prilika i neprilika. Dubrovački lovci na oluje, naravno, nisu propustili zabilježiti orkansko jugo, jedno od najjačih u posljednjih deset godina. Valovi su na nekim mjestima prebacivali čak i zidine.

Gotovo nestvarne fotografije oluja, munja i pijavica dubrovačkim su lovcima na oluje donijele svjetska priznanja. Osvanule su na CNN-u te na naslovnoj stranici poznatog portala SpaceWeather, koji se bavi astronomijom. Objavio ih je i Huffington Post, a čak dvije fotografije krase službeni kalendar Svjetske meteorološke organizacije. Obje je zabilježio Daniel Pavlinović. Mene vremenske prilike fasciniraju još od malih nogu. Uvijek bih visio na prozoru kad je neko nevrijeme, a onda sam se fotografijom počeo baviti usputno, jer sam htio uvijek zabilježit takvo nešto, ističe Pavlinović.

Svjesni su ovi momci kolikom se riziku izlažu, no meteorologiju jako dobro poznaju. Gotovo svatko od njih zna kakav je osjećaj biti samo na nekoliko desetaka metara od udara munje.


Poznavatelji meteoroloških prilika Dubrovnik nazivaju "alejom pijavica", no, sudeći prema nedavno oborenim rekordima u količini oborina te udarima vjetra koji nerijetko prelaze sto kilometara na sat, Dubrovnik bi se mogao nazvati i rajem meteorološke fotografije.

Upravo su ove godine momci imali priliku ispuniti dugogodišnji san i posjetiti aleju tornada u Americi, no taj je plan zasad na čekanju do iduće godine. Dotad im želimo još puno fotografija grada, u izdanju u kojem ga samo najhrabriji mogu vidjeti.


Izvor: HRT










Location Dubrovnik, Hrvatska

zanimljivosti

Post A Comment:

0 comments: