Znate li što je speedminton?

Dinamičan, brz i zabavan. Speedminton je kombinacija squasha, tenisa i badmintona, samo… još malo brži.


Ovaj relativno mladi sport velikom je brzinom privukao brojne sportaše diljem svijeta. U zagrebačkom naselju Siget izgrađena su prva tri profesionalna terena za speedminton na svijetu.

Hrvatski speed badminton savez jedan je od osnivača Svjetske speed badminton federacije. U savezu je trenutno 11 klubova, iz Rijeke, Ičića, Fužina i Zagreba u kojem djeluje 5 klubova sa 100-tinjak igrača, ističe Željko Miškulin, tajnik Hrvatskog speed badminton saveza.


Speedtminton se igra sa žutom lopticom, zvanom speeder, nalik onoj za badminton, ali manjoj i znatno bržoj. Servira se naizmjenično, svaki igrač ima tri servisa, a bodovi se osvajaju pri svakoj izmjeni udaraca i to ako igrač ne uspije izvesti ispravan servis, loptica dotakne tlo, odnosno padne u teren ili izvan njega, ako se udari dvaput zaredom ili dotakne tijelo igrača. Igra se do 16 bodova, na tri dobivena seta. Nakon svakog seta mijenjaju se strane, a u petom, odlučujućem setu i pri 8. poenu.


Najatraktivniji dio ovog sporta je blackminton, noćni speed badminton koji se igra pod UV-svijetlima. Dakle, speedminton možete igrati s bilo kime i na bilo kojem prostoru, ako u blizini nemate profesionalne terene. Igralište se označava u samo nekoliko minuta i nakon završetka igre ne ostaju nikakvi tragovi, samo osmijeh na licu kao znak zabave i zadovoljstva.


Izvor:HRT










zanimljivosti

Post A Comment:

0 comments: