Plivanje u algama: Qingdao obala, Kina



Qingdao obala je već godinama popularno turističko odredište, ali ništa nije izazvalo toliku pažnju kao iznenadna pojava velikog broja algi. Jestive alge, poznate kao morska salata, jednostavno su preplavile obalu, a prvi put su se počele pojavljivati u velikom broju 2007. godine.



Naučnici još uvijek nisu sigurni da li je ovaj fenomen uzrok zagađenja ili promjena poljoprivredne prakse na jugu Qingdaoa. Jedno je sigurno – dok turisti uživaju u njima, alge farmerima i lokalnim vlastima stvaraju velike probleme. Samo u 2011. godini, očišćeno je 19.800 tona algi, a čišćenje plaže je koštalo 30 miliona dolara. Šteta koja je nanesena farmerima i ribarima procjenjuje se na više 100 miliona dolara.



Morska salata je bezopasna za ljude, ali zato može biti devastirajuća za morski eko sistem. Kada se počnu raspadati, ove alge otpuštaju sumporovodik u vodu, koji u velikim količinama može naštetiti drugim organizmima koji žive ispod. Pored velike količine otrovnih plinova sumporovodika, kada umru, alge također stvaraju i jako neugodan miris koji najviše podsjeća na trula jaja.



Koliko god problema stvarale, alge i dalje privlače turiste i lokalne stanovnike koji su već navikli da se svakog ljeta kupaju u debelom zelenom sloju algi.


















foto zabavnik

putovanja

Post A Comment:

0 comments: